Hvis du bruker tøybleier til barna dine, eller vurderer å bruke det, er det nok et spørsmål som dukker opp på et eller annet tidspunkt: Hva er rispapir og hva gjør jeg med det? Det skal vi i Klikk.info prøve å gi deg en forklaring på her, men innledningsvis kan vi forklare hvilken funksjon rispapiret har i forhold til om du skulle bruke engangsbleier.
Hvordan en engangsbleier fungerer
I denne artikkelen tar vi for oss en helt ordinær Pampers-bleie som utgangspunkt. Dette er en bleie som har flere lag. Det er et “beskyttende” lag som også inneholder hudkrem (!) og som er den delen av bleien som ligger direkte mot barnets hud. Så er det et lag som absorberer, hvor væske, altså urin vil passere gjennom og blir absorbert i en gele. Denne geleen vil så vokse, alt etter hvor mye fuktighet det er i bleia, og vil så holde på væsken. Avføring ligger på topplaget og går i søpla sammen med hele bleien.
Denne bleien er produsert med et vell av kjemikalier, og inneholder forskjellige duftstoffer, som mange småbarnsforeldre nok vil relatere til utslett – selv om bleieprodusentene påstår noe annet.
Rispapirets funksjon
I forbindelse med tøybleier er rispapiret en nødvendig del, i hvert fall for noen, men ikke nødvendigvis i de første månedene. I barnets spede begynnelse, vil det drikke morsmelk eller morsmelkerstatning. Avføringen som kommer ut etter å ha blitt fordøyd, er i dette tilfellet kun avfallsprodukter av morsmelka og er i prinsippet bare melkeproteiner og annet. Det er ikke så ekkelt som vi gjerne går og tenker og tror.
Uansett, så vil barnet etter hvert innta fast føde og da kan avføringen se annerledes ut. Da vil du bruke rispapiret til å fange opp avføringen så du enkelt kan kaste den ut, uten at du behøver å vaske gjennom dette sammen med tøybleiene, når de skal vaskes.
Rispapir kan lages av flere ulike materialer, og navnet er misvisende som sådan, men i de fleste tilfeller vil du nok oppleve at det er laget av bambus!
Hva du gjør med rispapiret
Rispapiret skal ikke skylles ned i toalettet. Vi har funnet frem til en artikkel som sier det kan være skadelig for avløpssystemet fordi dette kan tettes, på lik linje med bind og andre ting du ikke skyller ned i toalettet ellers. Rispapiret kastes i restsøpla og vil ikke ha noen direkte negativ miljøeffekt, fordi bambus er hundre prosent nedbrytbart, noe avføringen også er.
Tøybleier er like enkelt å bruke som engangsbleier, og forskjellen er at du kun trenger rundt regnet 24 tøybleier, i stedet for 6.000 engangsbleier som en baby i gjennomsnitt bruker – det er helt ville tall og noe vi forbrukere enkelt kan gjøre noe med ved å velge tøybleier som den foretrukne bleien.