Slik starter du en aksjeportefølje i 2022

Med lave rentenivåer og dårlig avkastning på sparekontoen, kan det være attraktivt å plassere pengene sine i andre midler som skaper en bedre avkastning. Her har aksjer lenge vist seg å være det beste alternativet, så 2022 kan være året du bør vurdere å starte din egen aksjeportefølje. Imidlertid er det mange som synes det er skummelt å plassere penger i aksjer, så vi skal se nærmere på hvordan du kan komme i gang.

Når du først skal bygge din portefølje, bør du se etter selskaper som gir en god avkastning, men ikke har unødvendig høy risiko. Det er her diversifikasjon kommer inn som et viktig virkemiddel for deg som ønsker å bygge en sterk aksjeportefølje.

Finn fremtidsrettede bransjer

En feil mange investorer gjør når de skal velge aksjer, er at de velger selskaper som har hatt historisk avkastning. Dette fører ofte til at man kjøper en aksje som allerede har gitt det meste av avkastningen sin til investorene. Skulle vi trukket frem en bransje med gode fremtidsutsikter ville dette vært iGaming. For de som er mindre kjent med iGaming, så er dette bransjen for pengespill og nettcasino, en sektor som bare i Norge omsetter for mer enn 50 milliarder årlig.

Velg riktig nettmegler

For å kunne kjøpe aksjer vil du trenge en aksjekonto, men her har du flere alternativer å velge mellom. Hos de fleste norske banker kan du velge å opprette en aksjekonto, men disse har sjeldent gunstig kurtasje – noe som betyr at du betaler unødvendig mye. Du vil også finne aksjemeglere som kan gjøre handlene for deg, men disse starter ofte på rundt 300,- per handel.

Det siste alternativet er derfor å finne en god nettmegler for kjøp og salg av aksjer. Dette er virksomheter som har spesialisert seg på aksjer på nett, men hvor du gjør selve jobben med kjøp og salg selv. For de fleste småsparere vil dette være det beste alternativet, men det krever også at du har litt kunnskap om hva du driver med.

Bygg en diversifisert portefølje

Når du har funnet de bransjene du vil investere i, samt en nettmegler for å kjøpe aksjene dine – er det på tide å bygge en portefølje. Her er det viktig at du bygger en godt diversifisert portefølje, slik at sparepengene dine ikke påvirkes av høy volatilitet. Når vi snakker om diversifisering handler dette om å spre innsatsen på flere investeringer, men også her er det noen fallgruver du bør unngå.

Du kan nemlig eie flere aksjer, men fortsatt ha dårlig diversifisering. En godt diversifisert portefølje er derfor en aksjeportefølje som er vektet mot ulike sektorer, ikke bare ulike selskaper. Et godt eksempel på dette kan være å ha noen spillselskaper, noen banker, et oljeselskap og noen IT selskaper. På denne måten får man en portefølje som tar avkastning fra ulike sykliske sektorer, uten at en sektor blir overvektet blant investeringene dine. Dette vil være viktig for at du skal få en jevn avkastning og sikre god nattesøvn selv i hektiske perioder på børsen.