Slik investerer du i NFT-er

Dersom du er helt ny til digitale verdier som NFT-er og kryptovaluta kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte. Derfor har vi samlet alt du trenger å vite om å kjøpe NFT-er i denne artikkelen – hvor målet er å gi deg en innføring i hva NFT-er, samt hvordan du kan investere i disse digitale kunstverkene.

Det første du bør vite før du skal kjøpe NFT er hva disse egentlig er for noe. Som investor er det alltid viktig å ha kjennskap til eksponeringen sin, så vi starter derfor med det letteste. Les videre for å finne ut hva en NFT er, og hvordan du kan kjøpe din første.

Hva er en NFT?

NFT-er er noe mange snakker om i disse dager, men det er ikke alltid lett å vite hva det egentlig er for noe. En NFT, eller Non Fungible Token som det står for, er digitale tokens som er bundet til blokkjeder. Dette har gjort det mulig å spore eierskap, verifisere hvem som eier hvilke og ikke minst omfatte NFT-er. Nettopp denne muligheten har gjort at mange anser dette som det nyeste innen kunstinvesteringer, men her er ekspertene uenige på flere nivåer. Enkelt forklart er dermed en NFT = en digital token som i de fleste tilfeller utgjør et bilde, filmklipp eller lignende.

Hvordan kan du kjøpe NFT-er?

Du kan fritt kjøpe og selge NFT-er på nett, men de fleste gjør dette ved hjelp av ulike markedsplasser. Disse fungerer i praksis som en ‘børs’ for NFT-er, noe som gjør at både kjøpere og selgere enklere kan knyttes sammen. Når det er sagt, så er NFT-er knyttet til Ethereum nettverket, så du kan i praksis omsette de fritt så lenge begge parter har en digital lommebok for oppbevaring.

Ettersom NFT-er er knyttet til Ethereum vil du trenge nettopp ETH mynter for å kunne kjøpe dine utvalgte NFT-er. Du bør derfor veksle inn FIAT for ETH før du begynner å se etter NFT-er å kjøpe. Husk at det gjerne er auksjoner som avgjør hvem som får kjøpt en NFT, så her gjelder det å gjøre de nødvendige undersøkelsene først.

Er NFT-er en god investering?

Dette er et spørsmål som kan være vanskelig å svare på, men det trekker en del likheter til kunstmarkedet. Mange investerer i ulike malerier og kunst i håp om å skape avkastning, men det viser seg dessverre at mye er null verdt til slutt. Det samme gjelder for NFT-er, så her gjelder det å finne de beste alternativene for langsiktig avkastning.

Vi anbefaler at du følger med på hva som selger bra og dårlig på auksjoner, men også se på de ulike tilbyderne. Noen designere har god historikk, mens andre har aldri solgt en NFT før. Her pleier det lønne seg å putte pengene i anerkjente designere, eller kunstnere som har et navn utenfor NFT verden. I Norge er Melgaard et godt eksempel på dette. Den profilerte kunstneren har nemlig uttalt at han skal lansere en unik NFT serie med kunsten sin, noe som kan være spennende å følge med på.