Hvordan lage kaffe perfekt

En god kopp kaffe om morgenen kan sette standard for hele dagen, men når baristaen ikke er et stenkast unna, kan det være en utfordring å få samme opplevelse med filtermalt eller instant kaffe. Du trenger heller ikke å være utdannet barista, for å få frem de gode smakene, men det er lurt å gjøre noen forberedelser. Nå er det bare å gjøre klar ditt eget personlige krus og lage kaffe som virkelig smaker. Det er begrenset hvor god smak du kan få via kaffetrakteren, og litt forarbeid må du påregne, men det er også verdt det.

Bruk ferske bønner

Ferske bønner er en integral del av en god kopp kaffe. Uten  gå inn på detaljer, er kaffebønner ristet, fra en fersk tilstand til ristet tilstand. Hvis du kjøper ristede kaffebønner lokalt eller gjør det selv hjemme, er det garantert du får best resultat. Hvis du vil riste bønnene selv kan det være en litt komplisert affære, for de som ikke er helt kjent med det, så er førstnevnte alternativ er det beste. Jo kortere tid fra bønnene er ristet til du lager kaffe, jo bedre resultat får du. Du kan også kjøpe relativt fersk kaffe i enkelte supermarkeder, men den lokale kafeen er oftest det beste alternativet.

Oksygen og lys er det som suger ut smaken av kaffebønnene. Kjøp derfor kaffe fra steder hvor du ser de er vakuumpakket, så du vet smaken er best mulig bevart.

Hold kaffebønner ferske

Nøkkelen til å ha fersk, aromatisk kaffe tilgjengelig, er oppbevaringen. Hvis du oppbevarer kaffe i lufttette beholdere vil du bevare smaken best mulig. Her kan du benytte deg av hvilken som helst beholder så lenge den holder luften ute. Glassbeholdere med gummiforing er et godt alternativ, som beviselig fungerer og som er lett tilgjengelig. Aldri legg kaffe i kjøleskap eller frys det ned, men planlegg heller endre. Kjøp inn nok kaffe for ei uke og gjør det til en rutine å kjøpe inn hver lørdag eksempelvis. Kaffebønner skal for ordens skyld oppbevares i romtemperatur.

Velg kvalitet når du velger bønner

Hvis du vil ha en kaffekopp (eller en Cuba Libre for den saks skyld)  du nyter, er det ingen vits i å gå på kompromiss med pris. Her er det kvalitet som gjelder. Hvilken type bønner som er best skal vi ikke gå så mye inn på her fordi dette er en individuell smak, men du kan prøve deg frem.

Hør gjerne med butikken, fordi her er det mye kunnskap å hente om du kjøper fra en erfaren forhandler. Og igjen, det er oftest her du får mest hjelp fra mindre utsalgssteder..

Fransk presse fungerer best

Den beste måten å lage kaffe på er Fransk Presse. Alternativt kan du kjøpe deg en moderne kaffemaskin, som lar deg fylle opp med bønner, men disse er ofte ikke utstyrt med lufttette beholdere, og dette vil gå utover smaken. En fransk presse er enkel å betjene og forstå. Alt du trenger er å koke vann og legge i malt kaffe, la kaffen trekke i noen minutter, så er du klar til å servere. Har du ikke formalt kaffe skal du knuse bønnene til de får en konsistens tilsvarende brødsmuler. Dette kan du gjøre ved hjelp av en morter eller andre metoder for å knuse kaffebønnene.

Hvis du ikke vil drikke kaffen med det samme, er det lur å helle den nykokte kaffen over i en annen beholde: Det er fordi hvis vannet trekker for lenge i den malte kaffen, bil smaken etter hvert bli bitter. Ellers, så er det bare å sette i gang med å være din egen barista!