Den samlede kostnaden for bilhold kan være et relativt komplisert regnestykke, som er avhengig av en rekke ukjente faktorer. Du vet ikke om du vil få punktering rundt neste sving, eller hvorvidt endringer i drivstoffpriser og avgifter vil påvirke bilens verdi i bruktmarkedet (her er det viktig med en ren og pen bil). Disse usikre faktorene gjør det også vanskelig å avgjøre når det egentlig lønner seg å kjøpe en ny bil.
Vedlikeholdskostnader vs. finanskostnader
Kjøpsprisen for en ny bil kan fremstå som overveldende, selv sammenlignet med høye verkstedsregninger. Samtidig er det viktig å faktisk sammenligne den reelle månedskostnaden:
- En eldre bruktbil har lave månedlige finanskostnader – da billånet enten er helt nedbetalt eller har lave månedlige avdrag. Det er vedlikeholdskostnadene som kan være relativt høye. Det er mulig å spare penger på å kjøpe smart, å for eksempel velge rimelige BMW-deler og benytte godkjente lavprisverksteder.
- En ny bil vil ha mye høyere finansieringskostnader hvis du har valgt å betale hele eller store deler av bilen med lån. Likevel vil dette i noe grad oppveies av lavere vedlikeholdskostnader. En ny bil er selvfølgelig ikke helt forskånet fra servicer og reparasjoner, men i snitt vil kostnadene være mye lavere.
Forskjellige strategier avhengig av dine bilønsker
Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder hva som er den «beste» strategien for bilbytte, da det i stor grad også er avhengig av hva du egentlig ser etter i en bil. Det er mange som vil kjøre en relativt ny og moderne bil til enhver tid, og da kan det lønne seg å prøve å finne et punkt før bilen har tapt alt for mye verdi, men samtidig før du begynner å oppleve de virkelig store vedlikeholdskostnadene.
Andre bileiere vil bare ha en rimelig måte å komme seg fra punkt A til punkt B med. Da kan det lønne seg å kjøpe nyere bruktbil, og følge med på når den totale månedskostnaden krysser månedskostnaden for en oppgradering.