Kredittkort – hvorfor og hvordan

Hvem av oss har ikke opplevd en situasjon der man har behov for raske penger? Om det er noen som sier at de aldri har gjort det, så kan man nesten være sikker på at de lyver. På et eller annet tidspunkt gjennom livet har vi alle, sannsynligvis absolutt alle, hadde behov for penger der og da.

Det er ulike årsaker til hvorfor vi har behov for å låne penger på dagen. Uten at vi skal gå innpå hvorfor man behøver penger eller midler, skal vi heller fokusere på hvordan man kan få tilgang til disse pengene vi har behov for der og da.

Løsning på slike situasjoner kalles kredittkort. Det er det eneste man kan ty til med mindre man har noen som kan låne seg de pengene man trenger asap. Dette er selvsagt det beste alternativet hvis det er kun snakk om noen få tusenlapper.

Alle tror det at det er kostbart å eie kredittkort, men dette stemmer ikke i det hele tatt. Å eie et eller flere kredittkort kan faktisk være helt gratis, så lenge det er null kroner i årsavgift på dem. Er det årsavgift på kredittkortene er de som regel ikke mer enn 250-350 kroner per år.

Å ha dem i lommeboken eller kortholderen koster oss ikke et rødt øre. Kostnaden begynner når man tar i bruk kortene.

Kredittkort kan komme med flere fordeler, for eksempel tilgang til belønningsprogrammer og gratis forsikringer. De kan imidlertid være dyre hvis man velger feil og ikke betaler tilbake i tide.

Hvorfor bør man eie et kredittkort

Først og fremst bør man eie et kredittkort fordi man kan benytte det som en reserve i tilfelle noe skulle gå galt og man har akutt behov for litt ekstra kroner. Se på det som et sikkerhetsnett, et kostbart sikkerhetsnett om man ikke er nøye med å betale tilbake i tide. Samtidig gir et kredittkort deg en viss form for trygghet, siden man vet at man har midler tilgjengelig om noe uventet skulle oppstå.

For det andre så er det mange fordeler som følger med et kredittkort. Er man av den reiseglade typen og er alltid på reise både innenlands og utenlands, er et kredittkort med gratis reiseforsikring et must. Forsikringen der vil dekke for uventede hendelser eller ulykker man måtte havne i ved en reise. Dette gjelder vanligvis fra det øyeblikket man forlater boligen sin og til man har returnert.

Er man en type som er glad i å kjøre og benytter seg av bil til alt man foretar seg bør man vurdere å skaffe seg et kredittkort som gir fordeler når man fyller på drivstoff. Slike kredittkort er bokstavelig gull verdt med tanke på dagens drivstoffpriser, priser som mest sannsynlig ikke kommer til å gå ned med det første.

Noen fordeler og ulemper ved kredittkort

Fordeler:

Kredittkort er noe som er godt å ha om man skulle være uheldig  å havne i en en vanskelig situasjon der man trenger raske penger. Ved å ha et av disse i kortholder eller lommebok kan ofte få oss ut av slike situasjoner raskt og effektivt.

Kredittkort brukes ofte selv av personer som har tilgang til kontanter – fordi de tilbyr et annet sikkerhetsnivå. Hvis man mister et kredittkort eller noen stjeler kortinformasjonen, kan kredittkortselskapet sette en sperre på det for å unngå falske kjøp. I tillegg overvåker mange kredittkortselskaper mistenkelig aktivitet og vil varsle oss hvis noe virker merkelig sammenlignet med typiske forbruksatferd.

Mange kredittkortselskaper tilbyr belønninger som cashback eller poeng på flyreiser for å bruke dem regelmessig. Hvis man bruker et kredittkort til rutinemessige utgifter, kan disse belønningene øke raskt. Selv om mange kredittkort med slike belønninger kommer med årlige avgifter, kan fordelene man oppnår i løpet av et år veie opp for kostnadene ved å holde kortet åpent.

Ulemper:

Selv om kredittkort er praktiske, er renten vanligvis mye høyere enn ved tradisjonelle lån. Å benytte seg av kredittkort er det samme som å låne. Mange kommer med høye renter, servicegebyrer og ekstragebyrer for sen betaling. Hvis man ikke betaler minimumsbeløpet hver måned, kan disse ekstra gebyrene raskt øke eksisterende gjeld. I tillegg kan man benytte kredittkort om man trenger kontanter raskt – men renten som belastes på disse uttakene er vanligvis enda høyere enn ved kjøp. Det kommer ekstra gebyr på x-antall prosent av uttaksbeløpet.

Avhengig av kredittgrensen, kan et nytt kredittkort plutselig gi tilgang til flere midler enn man har hatt tidligere, noe som gjør det enkelt å bruke for mye hvis man ikke er disiplinert nok. For å unngå å grave seg ned i et hull og potensielt pådra seg både inkasso og betalingsanmerkning, er det viktig å bare bruke det man med rimelighet har råd til å betale tilbake hver måned. Hvis man ikke allerede har et budsjett, kan det hjelpe å sette opp et for å holde seg på rett spor, slik at man ikke samler opp for mye gjeld.