Julemarkeder i Europa

Jul er en høytid de aller fleste nordmenn verdsetter høyt. Norge har en god juletradisjon som har eksistert i mange år, og som forhåpentligvis vil eksistere i mange år fremover. Det er noe spesielt ved den norske julehøytiden. En hvit jul er ønsket til mange nordmenn, men dessverre så er det få plasser i landet som er heldig nok til å kunne få dette ønsket oppfylt på grunn av dårlig værforhold.

Med jul som nærmer seg med stormskritt, så er allerede forberedelsen i gang for mange bedrifter som livnærer seg ved å selge juleprodukter. Den elskede julebrusen som vi tømmer i oss litervis av i løpet av høytiden, den er nå allerede ute i de fleste av landets butikker. Men er ikke dette litt for tidlig? Det er tross alt nesten 2 måneder igjen til jul.

Julegater, juletre og julelys gjøres nå klart for å settes opp alle plasser rundt om i landet, byer og tettsteder og lokalsamfunn. Om ikke så lenge så begynner også julemarkeder å åpne “dørene” og vise oss en glimt av julen. For mange av oss er julegater og julemarkeder en høydepunkt i seg selv. Rund om i dette langstrakte landet finnes det mange flotte plasser som både pynter og arrangerer utrolig flotte julemarkeder. Men sammenlignet med visse andre land, så er julemarkeder i Norge noe “lite”, selv med gode juletradisjoner.

For å oppleve “skikkelig” julemarked bør nordmenn ta seg en tur til utlandet. De aller mest berømte julemarkedene i europa er ikke lenger unna enn et par timers flytur. Dette passer veldig perfekt siden det er allerede lettelser i reiserestriksjoner og at et flertall av oss allerede er ferdig vaksinert. I tillegg kan man slå to fluer i ett smekk her, julehandel i utlandet og besøk på julemarked.

Julemarkeder i utlandet

Som nevnt så er de aller mest kjente julemarkedene i Europa kun få timers flytur unna Norge. Når man har vært på besøk på julemarked i disse byene vil du lett forstå hva det menes når det er beskrevet ant Norske julemarkeder  kan anses som “lite”.

Krakow, Polen

For de som har vært i Krakow så vet de at byen i seg selv, spesielt gamlebyen, er vakker til alle årstider, og førjulstid her er intet unntak. Sjansen for å fylle kofferten med unike juleprodukter er meget høyt. Fare for at man må kjøpe seg en ekstra koffert til hjemturen. Mange direkteflyvninger per dag, både fra Oslo og Stavanger. Turen tar ikke mer enn 2 timer.

Budapest, Ungarn

Førjulstiden i Budapest er bare helt fantastisk og særegent. Denne flotte byen, kun 2 timers flytur unna Oslo, er som Krakow, også en flott by med mye å by på selv utenom jul og julemarkeder. I byen hoved torg, Vororsmarty Ter, finner man det aller største julemarkedet blant alle de som er i byen. Her er det lett å bruke en hel dag eller to bare å vandre mellom bodene. Blir man sulten og tørst, følg bare den gode matlukten.

Wien, Østerrike

Denne byen i sentral europa har mer en 20 offiselle julemarkeder å velge mellom. Uansett hvilket av dem man velger så kan man kjenne lukten av jul fra lang avstand. En av markedene, Freyung, har det faktisk blitt holdt julemarkeder siden 1772 (!!).

Julemarkeder ellers i Europa og Norge

Det er mange andre julemarkeder i byer som for eksempel Tallinn, Frankfurt, Berlin, København og Praha som er verdt å besøke. Skulle man besøke et av de nevnte ovenfor og her, eller noen andre som ikke er nevnt, så er det ingen tvil om at man vil få oppleve en fantastisk atmosfære og en julestemning som man kanskje ikke har opplevd tidligere. Norske julemarkeder er fint det også, men det kan ikke sammenlignes med disse byene. Julemarkedene i Norge spiller i en helt annen liga (lavere eller høyere er alt etter den som vurderer) enn julemarkedene i disse storbyene.

Fordelen med julemarkeder i disse storbyene er at det ikke trenger å koste all verden for å komme seg dit. Det er ingen grunn til å selge unna alle bitcoins man har kjøpt for å sponse en førjulstur til en av disse byene. Tur-retur billett fra Oslo til Budapest er for eksempel billigere enn en flytur fra Oslo til Mosjøen, og ikke minst tar det kortere tid å fly til Budapest enn Mosjøen fra Oslo.

Husk bare at faren for at man må bruke penger på å kjøpe seg en ekstra koffert til hjemturen er overhengende stor om man drar til en av disse nevnte julemarkedene. Og for noen så holder det ikke med en ekstra koffert, men to.