Derfor blir lineær TV mindre og mindre relevant

Det er ikke mange år siden «gullrekka» på NRK var helt dominerende på fredagskvelden, samtidig som programmer som Senkveld og Hotel Cæsar satte nye seerrekorder. I dag er TV-hverdagen en helt annen, og både enkeltprogrammer og hele formater har måttet kaste inn håndkleet. Det er strømmetjenester, Netflix, HBO, Blockbuster, Amazon Prime sammen med flere norske tjenester, som står igjen som vinnere.

Teknologi som legger til rette for strømming

Den tradisjonelle TV-verden oppsto selvfølgelig ikke i et vakuum, den ble til basert på de tekniske muligheter som var tilgjengelige. Det var helt enkelt bare gjennomførbart å levere en videostrøm per kanal i svært lang tid. Det fantes etter hvert løsninger for å delvis komme seg rundt dette, hovedsakelig i form av forskjellige typer lokalt opptak, men sendingene var hele tiden lineære.

I dag har de aller fleste nordmenn tilgang til en TV-tjeneste som i realiteten er strømmetjenester pakket inn på forskjellige måter. De tradisjonelle TV-kanalene har fortsatt et lineært program som de «sender», men det er også mulig å se praktisk talt alle programmer og filmer når du vil via forskjellige strømme- og arkivtjenester.

Les også: 10 ting å gjøre på tur.

Rendyrkede strømmetjenester vs. TV-kanaler

Flere av dagens strømmetjenester har alltid vært akkurat strømmetjenester. Det gjelder særlig de som ikke har noen åpenlys tilknytning til en TV-kanal, for eksempel nevnte Netflix, HBO eller Blockbuster.

TV 2 Play, som tidligere het TV 2 Sumo, er et eksempel på en strømmetjeneste som er vokst ut av en eksisterende lineær TV-kanal. Det nylige navnebyttet kan være et tegn på hvor viktig strømmedelen er, samtidig som den lineære kanalen mister seere.

Til syvende og sist var lineær TV aldri en optimal løsning. Det er aldri noen som har valgt å lese en og samme bok samtidig som millioner av andre, så hvorfor skal noen se på TV-programmer til et fast tidspunkt? Derfor er det også strømmetjenestene som er fremtiden.